Select Page

Ker je nastopilo vroče poletje, smo za vas pripravili 7 napotkov za ohladitev na delovnem mestu! Ob omembi poletja takoj pomislimo na uživanje na plaži, zabave v toplih večerih in uživanje s prijatelji ob mrzli pijači. Manj prijetno pa je poleti na delovnem mestu. Visoke temperature pomenijo, da se težje skoncentriramo, imamo krajše živce ter smo manj produktivni. Če nas je več v pisarni, mnogokrat nastanejo tudi konflikti glede spopadanja z visokimi temperaturami – nekateri bi odprli okna, drugi bi uporabljali klimo. Toda kako lahko poskrbimo za ohladitev na delovnem mestu, ki bo imela učinek samo na nas in zaradi katerega ne bodo nastajali konflikti interesov, bomo se pa vseeno dobro počutili? Preberite si v prispevku spodaj.

 

Omislite si namizni ventilator

Že za zelo majhen denar lahko kupite namizne ventilatorje. Ker so šibkejši, z njimi ne boste motili drugih v vaši pisarni, vam bo pa prijetno pihljalo. Na vaši mizi prav tako ne bo vzel veliko prostora, je tih in kmalu vas bodo sodelavci spraševali, kje ste ga kupili in da ga hočejo tudi oni.

Nosite lahka oblačila

Veliko je vaše počutje odvisno tudi od oblačil, ki jih nosite, oziroma njihovih materialov. Materiali morajo biti lahki in potrebno je da dihajo. Primerni materiali za vroče dni so:

  • lan,
  • bombaž,
  • svila,
  • rejon.

Uporabljajte vlažilne robčke

Z vlažilnimi robčki si lahko med vročimi dnevi zelo pomagate. Z njimi si obrišete roke, čelo ali obraz ter se ohladite in odstranite sledove potu. Če nas skrbijo potni madeži pod pazduhami, jih lahko uporabimo tudi za to. Vlažilne robčke lahko za majhen denar kupite v vsaki malo večji trgovini ali drogeriji.

Poskrbite za hidracijo

 V vročih dnevih je potrebno poskrbeti za to, da spijemo dovolj tekočine. Če se želimo ohladiti, je celo bolje da pijemo tople pijače kot npr. nesladkan čaj. Krakotočno se resda najbolj ohladimo z ledeno mrzlimi napitki, vendar nam je dolgoročno še bolj vroče. Če ne želite popiti prevelikih količin vode, pa se lahko odločimo tudi za melone ali lubenice, ki vsebujejo velike količine vode. 

 

 

Izklopite elektronske naprave ki jih ne uporabljate

Vsakdo ima v svoji pisarni veliko elektronskih naprav, ki ob delovanju proizvajajo toploto. Večino teh naprav sploh ne uporabljamo ali pa ne vemo da so vklopljene.  Če si enkrat vzamemo nekaj minut časa, da te naprave najdemo in jih izklopimo, bomo prihranili z energijo in v pisarni bo za odtenek hladneje.

Prilagodite svojo frizuro

Marsikdo izmed nas prilagodi svojo frizuro letnemu času. Nekateri si lase skrajšajo, si morda pobrijejo glavo ali pa spnejo svoje dolge lase v čop ali figo.  Če se vam zdi, da s tako preprostimi rešitvami ne boste izgledali dovolj poslovno, pa vam svetujemo, da pregledate trende in se odločite za modno pričesko, s katero boste blesteli, prav tako pa vam bo pomagala pri hlajenju.

Uporabite osvežilni sprej

Večina osvežilnih sprejev je narejenih na naravni osnovi in vsebuje mentol ali meto. Nevrologi so prišli do zaljučka, da uporaba osvežilnih sprejev prepriča možgane v to, da je okoli nas ozračje bolj hladno kot v resnici je. Mentol namreč aktivira receptorje, ki jih imamo za zaznavanje hladu. Kupite si stekleničko osvežilnega spreja in ga uporabite vedno, ko vam bo vroče ter se ohladite po hitrem postopku.

Upamo, da ste v našem zapisu našli kakšen nasvet, ki vam bo olajšal vroče delovne dneve in vam pomagal pri lažjem prenašanju vročine. Imate morda tudi vi kakšno zvijačo, s katero poskrbite za ohladitev na delovnem mestu? Zaupajte nam jo in pomagajte še drugim zaposlenim, ki delajo v vročih pisarnah.